ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Αναγλυφοτυπία Τεχνική χωρίς μελάνι, στην οποία χρησιμοποιείται ένα αρσενικό και ένα θηλυκό καλούπι για να ασκήσουν πίεση στο χαρτί και να δημιουργήσουν την αίσθηση του τρισδιάστατου σχεδίου, με εξόγκωση του χαρτιού προς τα επάνω. Η αναγλυφοτυπία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, σε συγκεκριμένα τμήματα της τσάντας (π.χ. στο λογότυπο) ή ολική, σε όλο το χαρτί της τσάντας. Η αναγλυφοτυπία αποτελεί φινίρισμα των χάρτινων τσαντών πολυτελείας.

Αναδίπλωση (κορυφής) Μέθοδος ενίσχυσης για τις χάρτινες τσάντες πολυτελείας. Το επιπλέον χάρτινο υλικό στην κορυφή της τσάντας διπλώνει εσωτερικά και κάνει την τσάντα πιο στιβαρή. Στις χάρτινες τσάντες πολυτελείας της Multibags, επιπλέον χαρτόνι τοποθετείται στο εσωτερικό της αναδίπλωσης, με αποτέλεσμα η περιοχή των λαβών να ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Artpaper Είδος χαρτιού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή χειροποίητων τσαντών πολυτελείας, με επιφάνεια ομοιόμορφα καλυμμένη με ένα εξαιρετικά λεπτό σύνθετο, το οποίο δημιουργεί μια ανθεκτική λεία επιφάνεια στη μία (on sided) ή και στις δύο (two sided) όψεις του χαρτιού.

Βαμβάκι Υλικό που χρησιμοποιείται ως λαβή στις χάρτινες τσάντες πολυτελείας, αλλά και ως επικάλυψη στις χάρτινες τσάντες στριφτής λαβής. Στην τελευταία περίπτωση, η βαμβακερή επικάλυψη θεωρείται τεχνική φινιρίσματος.

CMYK (χρωματικό μοντέλο) Το ακρωνύμιο CMYK αναφέρεται στα Cyan, Magenta, Yellow και Key. Το Key αντιστοιχεί στο μαύρο χρώμα και χρησιμοποιείται το γράμμα Κ προς αποφυγή σύγχυσης με το B: Blue του μοντέλου RGB. Το CMYK είναι το στάνταρντ μοντέλο στον κόσμο της εκτύπωσης και το χρωματικό αποτέλεσμα καθορίζεται από την ανάμιξη αυτών των τεσσάρων μελανιών. Συνήθως τα CMYK μελάνια δεν μπορούν να αναπαράγουν επακριβώς τα φυσικά χρώματα λόγω του περιορισμού του συνδυασμού μόνο αυτών των τεσσάρων χρωμάτων.

Coated (aka Επικαλυμμένο χαρτί) Χαρτί στο οποίο έχει εφαρμοστεί μία εξαιρετικά λεπτή διαφανής μεμβράνη, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο απαλό στη αφή και λιγότερο απορροφητικό στο μελάνι. Αν και το εκτυπωτικό τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, το coated χαρτί συνήθως «σπάει» στις αναδιπλώσεις, με σύνηθες αποτέλεσμα να απομακρύνεται το μελάνι στις περιοχές αυτές.

Die cut Πλαστική τσάντα χωρίς εξωτερική λαβή, αλλά διάτρητη λαβή χούφτα ( τύπου die cut). Οι die cut τσάντες κατασκευάζονται είτε από LDPE ή HDPE.

Die cut / block Πλαστική τσάντα κατασκευασμένη από πολύ λεπτό πλαστικό υλικό, με διάτρητη λαβή τύπου die cut. Διατίθεται σε δεσμίδες, με συρραφή και τρύπες στο επάνω μέρος για απόλυτη οικονομία και ευχρηστία. Οι die cut block τσάντες κατασκευάζονται είτε από LDPE ή HDPE.

Duffle (aka Τσάντα πουγκί) Τύπος πλαστικής τσάντας με κορδόνι, η μια άκρη του οποίου προσκολλάται στη βάση της τσάντας και το άλλο άκρο διατρέχει όλο το επάνω άνοιγμα της τσάντας. Η τοποθέτηση του κορδονιού επιτρέπει τη μεταφορά της τσάντας στον ώμο, ενώ παράλληλα δημιουργείται η αίσθηση του κλεισίματος “πουγκιού” στο επάνω μέρος.

Eyelets Μεταλλικά δαχτυλίδια τα οποία τοποθετούνται στις οπές των κορδονιών της χάρτινης τσάντας πολυτελείας, βάφονται και προστατεύουν το χαρτί από σκισίματα. Παράλληλα, προσδίδουν στη χάρτινη τσάντα ιδιαίτερη αισθητική. Τα eyelets αποτελούν φινίρισμα πολυτελείας.

Ενίσχυση λαβών ή βάσης Μέθοδος ενίσχυσης για τις χάρτινες τσάντες πολυτελείας, όπου κομμάτι από χαρτόνι τοποθετείται είτε στο εσωτερικό της αναδίπλωσης, με αποτέλεσμα η περιοχή των λαβών να ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Επικαλυμμένο χαρτί (aka coated paper) Χαρτί στο οποίο έχει εφαρμοστεί μία εξαιρετικά λεπτή διαφανής μεμβράνη, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο απαλό στη αφή και λιγότερο απορροφητικό στο μελάνι. Αν και το εκτυπωτικό τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, το coated χαρτί συνήθως «σπάει» στις αναδιπλώσεις, με σύνηθες αποτέλεσμα να απομακρύνεται το μελάνι στις περιοχές αυτές.

GSM (ή γραμμάρια) Το βάρους του χαρτιού, μετρήσιμο σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Το GSM δεν υποδεικνύει το πάχος ή την αντοχή του χαρτιού, παρά μόνο το βάρος του.

HDPΕ (High Density Polyethylene – Υψηλής Πυκνότητας Πολυεθυλένιο, Aka Χαρτοπλάστ) Υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών τσαντών παντός είδους. Η «υψηλή πυκνότητα» αναφέρεται στην πυκνότητα της μοριακής αλυσίδας του πολυεθυλένιου. Το HPDE είναι ανακυκλώσιμο, ιδιαίτερα ανθεκτικό, αλλά πιο τραχύ στην υφή και επιρρεπές στα τσαλακώματα από ό,τι το LDPE.

Kraft χαρτί Βασικό είδος χαρτιού για τις τσάντες στριφτής και πλακέ λαβής. Το kraft χαρτί κατασκευάζεται από πολτοποιημένη ξύλινη μάζα και μπορεί να είναι είτε καφέ στο χρώμα, είτε λευκό, με τη χρήση μη τοξικών λευκαντικών χημικών υλικών.

LDPE (Low Density Polyethylene, Χαμηλής Πυκνότητας Πολυεθυλένιο) Υλικό για την κατασκευή πλαστικών τσαντών παντός είδους. Ο όρος «χαμηλή πυκνότητα» αναφέρεται στη μοριακή δομή του πολυεθυλένιου. Είναι πιο ελαστικό, πιο απαλό στην υφή και πιο γυαλιστερό από το HDPE, ενώ σκίζεται πιο δύσκολα.

Μεταλλοτυπία Τεχνική χωρίς μελάνη, κατά την οποία εξαιρετικά λεπτά μεταλλικά φύλλα προσκολλούνται στο χαρτί της τσάντας, με τη βοήθεια υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. Τα μεταλλικά φύλλα μπορούν να έχουν ποικιλία χρωμάτων, αν και περισσότερο συνηθίζεται η χρήση του χρυσού χρώματος (χρυσοτυπία) και του ασημένιου (ασημοτυπία). Η μεταλλοτυπία αποτελεί φινίρισμα των χάρτινων τσαντών πολυτελείας και μπορεί να εφαρμοστεί  συνδυαστικά με άλλα φινιρίσματα, όπως αναγλυφοτυπία ή υπογλυφοτυπία.

Microns (Μικρά) Μονάδα μέτρησης του πάχους στις πλαστικές τσάντες.

Pantone (χρωματικό μοντέλο) Τα Pantone χρώματα αποτελούν τυποποιημένα μελάνια με ξεχωριστό διεθνώς κοινό κωδικό, και η χρήση τους βοηθά στην πλήρη γνώση του τελικού χρωματικού αποτελέσματος εκτύπωσης.

Patch handle Τύπος πλαστικής τσάντας με εσωτερική ενίσχυση στην περιοχή της λαβής, η οποία είναι μια οπή στο σώμα της τσάντας. Με ή χωρίς πιέτα στη βάση, η πλαστική τσάντα patch handle αποτελεί μια πρακτική και ανθεκτική τσάντα. Οι die cut block τσάντες κατασκευάζονται είτε από LDPE ή HDPE.

Πιέτα Οι πλαϊνές πλευρές της τσάντας, οι οποίες διπλώνουν για την εξοικονόμηση χώρου όταν οι τσάντες δεν είναι ανοιχτές.

Πλαστικοποίηση Εφαρμογή μιας ειδικής, εξαιρετικά λεπτής μεμβράνης, η οποία επικολλείται με ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία επάνω στο χαρτί της τσάντας πριν από τη διαδικασία της πίκμανσης. Η πλαστικοποίηση μπορεί να είναι ματ ή γυαλιστερή και προστατεύει το χαρτί της τσάντας από σκισίματα, λερώματα και άλλες φθορές, ενώ παράλληλα προσδίδει στην τσάντα μεγαλύτερη αντοχή και στιβαρότητα, στην εκτύπωση ενισχυμένη ανθεκτικότητα και στην εμφάνιση ιδιαίτερη όψη. Η πλαστικοποίηση, είτε ματ, είτε γυαλιστερή αποτελεί φινίρισμα των χάρτινων τσαντών πολυτελείας.

Soft Loop O πλέον προτιμώμενος τύπος πλαστική τσάντας, με εύκαμπτες εξωτερικές λαβές και πιέτα στο πλάι ή τη βάση της. Οι soft loop τσάντες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και πρακτικές, κατασκευάζονται είτε από LDPΕ ή HDPE, ενώ στο εξωτερικό τους μπορεί να εφαρμοστεί εκτύπωση υψηλής ανάλυσης.

Spot UV (aka Τοπικό βερνίκι) Τεχνική χωρίς μελάνη, κατά την οποία υπέρυθρη ακτινοβολία UV εφαρμόζεται επάνω σε ρευστό ή κονιορτοποιημένο βερνίκι, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εξαιρετικά λεπτή και συμπαγής μεμβράνη, η οποία προστατεύει την περιοχή που επικαλύπτει και παράλληλα προσδίδει εξαιρετική γυαλάδα, ένταση στο επικαλυπτόμενο χρώμα ή υλικό και διακριτική αντανάκλαση. Το τοπικό βερνίκι αποτελεί φινίρισμα πολυτελείας.

Τ-shirt (aka τσάντα «φανέλα») Τύπος πλαστικής τσάντας, ιδιαίτερα συνηθισμένος για χρήση σε super markets και καταστημάτων εστίασης με υπηρεσίες delivery, με δύο μεγάλες λαβές, προέκταση του σώματος της τσάντας (και όχι κολλημένες σε αυτό). Οι πλαστικές τσάντες αυτού του είδους παίρνουν το όνομά τους από την εμφάνισή τους, που θυμίζει φανέλα. Οι τσάντες T-shirt κατασκευάζονται από ανθεκτικό πλαστικό υλικό LDPE ή HDPE.

Τοπικό βερνίκι (aka Spot UV) Τεχνική χωρίς μελάνη, κατά την οποία υπέρυθρη ακτινοβολία UVεφαρμόζεται επάνω σε ρευστό ή κονιορτοποιημένο βερνίκι, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εξαιρετικά λεπτή και συμπαγής μεμβράνη, η οποία προστατεύει την περιοχή που επικαλύπτει και παράλληλα προσδίδει εξαιρετική γυαλάδα, ένταση στο επικαλυπτόμενο χρώμα ή υλικό και διακριτική αντανάκλαση. Το τοπικό βερνίκι αποτελεί φινίρισμα πολυτελείας.

Τσάντα πουγκί (aka Duffle) Τύπος πλαστικής τσάντας με κορδόνι, η μια άκρη του οποίου προσκολλάται στη βάση της τσάντας και το άλλο άκρο διατρέχει όλο το επάνω άνοιγμα της τσάντας. Η τοποθέτηση του κορδονιού επιτρέπει τη μεταφορά της τσάντας στον ώμο, ενώ παράλληλα δημιουργείται η αίσθηση του κλεισίματος “πουγκιού” στο επάνω μέρος.

Υπογλυφοτυπία Τεχνική χωρίς μελάνι, στην οποία χρησιμοποιείται ένα αρσενικό και ένα θηλυκό καλούπι για να ασκήσουν πίεση στο χαρτί και να δημιουργήσουν την αίσθηση του τρισδιάστατου σχεδίου, με εξόγκωση του χαρτιού προς τα κάτω. Η αναγλυφοτυπία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, σε συγκεκριμένα τμήματα της τσάντας (π.χ. στο λογότυπο) ή ολική, σε όλο το χαρτί της τσάντας. Η υπογλυφοτυπία αποτελεί φινίρισμα των χάρτινων τσαντών πολυτελείας.

Φακαρόλα Kορδέλα χοντρής ύφανσης, αλλά μαλακής στη χρήση, η οποία χρησιμοποιείται ως είδος λαβής για τις χάρτινες τσάντεςς πολυτελείας. Η φακαρόλα μπορεί να είναι βαμβακερή ή συνθετική και χρησιμοποιείται σε διαφορετικά μεγέθη.

Φανέλα (aka τσάντα T-shirt) Τύπος πλαστικής τσάντας, ιδιαίτερα συνηθισμένος για χρήση σε super markets και καταστημάτων εστίασης με υπηρεσίες delivery, με δύο μεγάλες λαβές, προέκταση του σώματος της τσάντας (και όχι κολλημένες σε αυτό). Οι πλαστικές τσάντες αυτού του είδους παίρνουν το όνομά τους από την εμφάνισή τους, που θυμίζει φανέλα. Οι τσάντες T-shirt κατασκευάζονται από ανθεκτικό πλαστικό υλικό LDPE ή HDPE.

Φινίρισμα Οποιαδήποτε τεχνική ή υλικό εφαρμόζεται ως πρόσθετο για εμφανισιακούς ή και πρακτικούς λόγους επάνω σε όλους τους τύπους χάρτινης τσάντας. Τα φινιρίσματα προσδίδουν επιπλέον πολυτέλεια στις χάρτινες τσάντες, ενισχύουν την εμφάνισή τους και επηρεάζουν την τελική κοστολόγηση.

Xαρτί επικαλυμμένο (aka coated paper) Χαρτί στο οποίο έχει εφαρμοστεί μία εξαιρετικά λεπτή διαφανής μεμβράνη, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο απαλό στη υφή και λιγότερο απορροφητικό στο μελάνι. Αν και το εκτυπωτικό τελικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, το coated χαρτί συνήθως «σπάει» στις αναδιπλώσεις, με σύνηθες αποτέλεσμα να απομακρύνεται το μελάνι στις περιοχές αυτές.

Xαρτί Kraft Βασικό είδος χαρτιού για τις τσάντες στριφτής και πλακέ λαβής. Το kraft χαρτί κατασκευάζεται από πολτοποιημένη ξύλινη μάζα και μπορεί να είναι είτε καφέ στο χρώμα, είτε λευκό, με τη χρήση μη τοξικών λευκαντικών χημικών υλικών.